Water drinken is goed voor je gezondheid dat weten wij allemaal maar waarom is het zo goed?

door 27 aug 2020Blog

Home » Blog » Water drinken is goed voor je gezondheid dat weten wij allemaal maar waarom is het zo goed?

Maar waarom is water zo belangrijk?

Ons lichaam bestaat uit bijna 60% water. Onze hersenen, longen, spierweefsel, bloed bevatten veel water. Het water in ons bloed is van essentieel belang voor het transporteren van voedingsstoffen in het lichaam en dient als transsportmiddel voor stofwisselingsproducten. Het is noodzakelijk voor de aanmaak van meer energie en het regelt de lichaamstemperatuur het omspoelt de cellen zoals in een aquarium en heeft een rol bij de soepelheid van de ontlasting. Door het vochtgehalte in je lichaam op peil te kun je snel je weerstand verhogen tegen de gevolgen van stress en het kan je helpen om vele lichamelijke klachten te verbeteren.

Water is noodzakelijk.

Ondanks dat we het weten, drinken we vaak te weinig. Een volwassene heeft per dag 2 tot-3 liter water nodig. Het beste is om water te drinken met mineralen: 1 ltr water met ¼ tot ½ theelepel ongeraffineerd zeezout. Dit is om het water goed op te kunnen nemen in je cellen en de balans tussen water en mineralen op peil te houden.

Heeft tijdstip van water drinken invloed?

Ja dit heeft beslist invloed op je lichaam en kan helpen bij je gezondheid.

  • Als je vlak voor het eten water( + mineralen) drinkt stimuleert dit je maagzuur en maagzuur is van essentieel belang bij het verteren van je voedsel.
  • Een paar glazen water enige tijd ( 30 tot 60 min.) na het eten bevordert de werking van de darmen.
  • Veel drinken tijdens het eten verdunt het maagsap waardoor het minder zuur wordt dus minder werkzaam!
  •  

Koud of warm water?

Koud water

  • Koud water helpt na een workout als je je heet en zweterig voelt. Het water helpt je verhitte lichaam dan met afkoelen.
  • Volgens een onderzoek is de kans kan op hoofdpijn groter wanneer je koud water drinkt. Hetzelfde geldt voor de kans op migraine.
  • Wanneer je ziek bent en veel slijm in je neus/keel hebt, zorgt koud water ervoor dat het slijm dikker wordt. Je kunt dan beter warmer water drinken.

Warm of lauw water

  • Warm of lauw water blijft je lichaam op lichaamstempratuur en heeft je lever tijd voor zijn andere functies
  • Lauw en warm water is goed voor je spijsvertering en kan de stoelgang bevorderen terwijl koud water het tegenovergestelde effect kan hebben.
  • Kruidenthee bevorderd de gezondheid ( zie bij recept kruidenthee )

 

0 reacties