Winterzon extra vitamine D

door 17 feb 2021Blog

Home » Blog » Winterzon extra vitamine D

 

Vitamine D

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, die wordt opgenomen in de dunne darm en opgeslagen in de lever, de hersenen, het vetweefsel, de huid, de milt en de botten.

De meeste vitaminen haal je uit gezonde voeding. Bij vitamine D is dit anders: ongeveer twee derde van de hoeveelheid benodigde vitamine D wordt in de huid aangemaakt door zonlicht. Je begrijpt dus dat het in de wintermaanden moeilijker is om iedere dag voldoende Vitamine D binnen te krijgen. Daarnaast is de aanmaak van vitamine D in de oudere huid en een donkere huidskleur minder efficiënt. dan bij een jongere huid en lichte huidskleur.

Zonlicht:

Het lichaam kan, doordat het blootgesteld word aan zonlicht, zelf vitamine D aanmaken. Het is dan wel heel belangrijk dat je ook daadwerkelijk buiten komt wanneer de zon schijnt. Een 15-tal minuten per dag buiten zonder hoofdbedekking, handen onbedekt en bij voorkeur rond het middaguur tot 15.00 uur is al voldoende.

Voeding:

Ook via voedsel kan het lichaam vitamine D opnemen. Vitamine D zit in de volgende voedingsmiddelen: in alle vette vissoorten zoals makreel, tonijn, haring, sardines uit blik, paling, wilde zalm en in levertraan en eidooiers.

Belangrijke functies van Vitamine D:

  • Het regelt de opname van calcium in de darmen, voor sterke botten en tanden
  • Voor cel vernieuwing
  • Geestelijke gemoedstoestand
  • Balanceert het immuunsysteem
  • Voor je denkvermogen
  • Hart- en bloedvaten

Supplementen

Je lichaam heeft snel een te kort aan vitamine D. In deze winterdagen is wat extra Vitamine D, in de vorm van een supplement, geen overbodige luxe.

Voedingssupplementen zijn een oplossing om het tekort aan te vullen. Een voedingssupplement kan naast een gezonde levensstijl een aanvullening zijn. Het is een geconcentreerde bron van één of meerdere vitaminen, mineralen of andere nutriënten. Maar het mag beslist geen vervanger van gezonde voeding zijn.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine D is 10 microgram voor zowel mannen als vrouwen tot 70 jaar. Vanaf 70 jaar is de ADH 20 microgram. De ADH is een richtlijn vanuit de Europese Unie voor  inname van Vitaminen. Het is een leidraad, geen aanbevelingen. Deze richtlijnen liggen(iets) lager dan de gebruikelijke orthomoleculaire doseringen. Bij deze dosering wordt rekening gehouden met speciale omstandigheden zoals: tijd van het jaar, ziektes, medicijngebruik, leeftijd en levensstijl.

Vitamine D is onderdeel van een groter geheel, maar wel een belangrijk onderdeel.

Advies is een supplement met de vitamine D3, deze werkt effectiever in het lichaam.

Als Orthomoleculair voedingscoach geef ik je graag meer advies over gezonde voeding en supplementen wat jij als persoon nodig hebt.

Voor een completer advies, afgestemd op jouw situatie mail me of bel me gerust.

0 reacties